Play

On Chesil Beach

Britse tragedie over een pasgetrouwd stel dat totaal onvoorbereid (het is 1962 en de seksuele revolutie is nog net niet begonnen) een rampzalige eerste huwelijksnacht doormaakt.

Tijden & Tickets

Geheel conform de normen van de vroege jaren zestig hebben Florence en Edward vóór hun huwelijksnacht nog geen seks met elkaar gehad. Tijdens hun huwelijksreis naar een hotel op Chesil Beach, in het Engelse Dorset, moet het gaan gebeuren. Intussen kijken we via flashbacks terug op hun leven. Beiden zijn met goede cijfers net afgestudeerd aan de universiteit, maar hun afkomst verschilt. Florence komt uit een gegoed milieu: haar vader is eigenaar van een fabriek, haar moeder kijkt neer op Edward die van veel bescheidener komaf is. De verschillende achtergronden, de daarmee gepaard gaande verwachtingen en het totale seksuele ongemak zetten tijdens de huwelijksnacht meteen al de verhoudingen op scherp. 

ON CHESIL BEACH is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ian McEwan uit 2007. Het is een treffend portret van hoe naïef, ongeduldig en weinig relativerend jonge mensen destijds het huwelijksleven instapten. Saoirse Ronan (onlangs nog te zien in LADY BIRD) en Billy Howle excelleren in deze zorgvuldig gemaakte film die hooguit aan het eind enigszins ontspoort. (jc)

Dominic Cooke, VK, 2018, 105 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Saoirse Ronan, Emily Watson, Anne-Marie Duff, Billy Howle.