Play

Oldboy

Virtuoze en ultragewelddadige wraakthriller van Park Chan-wook (The Handmaiden), in Cannes door de jury onder leiding van Quentin Tarantino bekroond met de Grote Prijs van de Jury.

Tijden & Tickets

Spike Lee waagde zich in 2013 aan een remake van deze cultklassieker, maar die film verbleekte bij het Zuid-Koreaanse origineel. OLDBOY is opgetrokken uit gelijke delen Kafka (de verhaallijn), Lynch (de surrealistische sfeer; de donkere seksuele onderstroom), Hitchcock (de spanning), Tarantino (het excessieve geweld en de zwarte humor) en El Greco (het licht). Op een dag in 1988 wordt Oh Dae-su ontvoerd. Hij ontwaakt in een soort geïmproviseerde privé-gevangenis. Vijftien jaar duurt zijn isolement, vijftien lange jaren gedurende welke hij zich afvraagt wie in vredesnaam achter zijn ontvoering kan zitten. Via de tv in zijn cel krijgt hij te horen dat zijn vrouw op brute wijze is vermoord. Dae-su zweert wraak te zullen nemen. Als hij wordt vrijgelaten, gaat hij op zoek naar zijn ontvoerder, gewapend met zijn vuisten en een klauwhamer. Waarschuwing vooraf: voor sommige scènes is een sterke maag aanbevolen, zoals die waarin een levende en tegensputterende octopus wordt opgegeten. (mv)

NB: Vrijdagavond 26 augustus vertonen we OLDBOY in de openlucht tijdens Lumière Open Air Film Festival. Let op: de openluchtvoorstelling is Engels ondertiteld.

Park Chang-Wook, Zuid-Korea, 2003, 120 min. Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang, Dae-han Ji.