Play

Oema foe Sranan - Engels ondertiteld + Nagesprek

Politieke documentaire uit 1978 – de eerste over Suriname in het Sranantongo – over de strijd van vier Surinaamse vrouwen tegen miskenning, uitbuiting en armoede. Inclusief nagesprek (taal: Engels).

Documentaire
Tijden & Tickets

OEMA FOE SRANAN (Vrouwen van Suriname) volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van (neo)kolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit WIJ SLAVEN VAN SURINAME van de Surinaamse schrijver en activist Anton de Kom, die is opgenomen in de Canon van Nederland.

OEMA FOE SRANAN Is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen buitenlandse bedrijven die zich in Suriname verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend in plaats van een lijdend volk zien. Deze documentaire is lange tijd niet te zien geweest, maar werd in 2021 gerestaureerd en kan daarom – net als het werk van Anton de Kom – worden herontdekt.


Na de film volgt een gesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman, beiden ex-LOSON leden. LOSON staat voor Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland. Het gesprek wordt gemodereerd door Luna Hupperetz, IDFA Program Producer and curator (taal: Engels).

Tijdsschema:

19.15 - Deuren open
19.30 - Start inleiding
19.40 - Start voorfilm 'Strijd op 16mm'
19.55 - Start documentaire
20.55 - Start nagesprek
21.30 - Einde

At van Praag, Nederland, 1978, 56 min. Nederlands & Sranantongo gesproken, Engels ondertiteld.