Play

Nuestras Madres

Een forensisch antropoloog onderzoekt het spoor naar zijn vader, die verdween in de ‘vergeten’ burgeroorlog in Guatemala. Belgische Oscar-inzending en prijswinnaar in Cannes.

Tijden & Tickets
Tussen 1960 en 1996 woedde in Guatemala een burgeroorlog die aan 200.000 mensen het leven kostte; 45.000 mensen raakten vermist. Zoals de vader van Ernesto. Deze forensisch onderzoeker identificeert de resten van teruggevonden oorlogsslachtoffers. Als hij op een foto zijn verdwenen vader meent te herkennen, begint een maniakale zoektocht. Ernesto komt daarbij in aanraking met de vele weduwen van de oorlog en stuit op een familiegeheim.

NUESTRAS MADRES heeft een sobere en ingetogen stijl. Dat is knap, want de film is ook zeer persoonlijk. Regisseur Diaz komt zelf uit Guatemala en was drie toen zijn vader in 1981 verdween. Na jaren met zijn moeder in Mexico te hebben gewoond, wilde Diaz na afloop van de burgeroorlog niet terug naar zijn geboorteland. Hij verhuisde naar Brussel, waar hij gestaag werkte aan zijn eerste speelfilm. Deze werd in Cannes bekroond met de Gouden Camera (beste debuutfilm). (jc)

Cesar Diaz, Guatemala, België, Frankrijk, 2019, 78 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Emma Dib, Armando Espitia.