Play

Nudo Mixteco

Indrukwekkend speelfilmdebuut waarin de Mexicaanse regisseur Ángeles Cruz een bijzonder beeld schept van het traditionele leven in de hooglanden van Oaxaca waar hij zelf opgroeide.

Tijden & Tickets

San Mateo maakt zich op voor de viering van de naamdag van de patroonheilige van de stad. María, Esteban en Toña zijn teruggekeerd naar het dorp maar niet om te feesten. Alle drie dragen ze een eigen verhaal met zich mee. Vertrekken was niet eenvoudig, hun terugkeer is dat evenmin.

Ángeles Cruz groeide zelf op in deze regio en gebruikt dit decor om een verhaal te vertellen over de gevolgen van migratie op het persoonlijke leven van zowel de migranten als de thuisblijvers. Leven in een dorpsgemeenschap die sterk leunt op tradities suggereert geborgenheid en onderlinge bescherming, maar er is ook sprake van discriminatie, machtsmisbruik en mishandeling, veelal gericht tegen vrouwen. Toch zijn de vrouwen in haar film geen slachtoffers, maar strijders voor gelijke rechten, zelfbehoud en keuzevrijheid. Een fascinerende schets van een hedendaagse landelijke gemeenschap die nog in het verleden leeft. (ej)

Ángeles Cruz, Mexico, 2021, 91 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sonia Couoh, Noe Hernandez, Myriam Bravo, Eileen Yanez, Aida Lopez, Jorge Doal.