Nothing but the Sun - Nederlands ondertiteld

De officiële openingsfilm van IDFA portretteert het Ayoreo-volk dat in de dorre Chaco-regio in Paraguay leeft en op het punt van uitsterven staat.

IDFA Extended
Tijden & Tickets

De voorouders van Mateo Sobode Chiquenoi aanbaden de zon, volgens hen een superieur en genereus wezen. Voor hem en generatiegenoten is de zon echter vooral een bedreiging geworden, die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt. De camera vangt dit proces in schitterende, onheilspellende beelden.
Een deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Sobode Chiqueno deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom.
In de jaren zeventig begon hij gesprekken, verhalen en liederen van de Ayoreo op te nemen en nog steeds trekt hij met een inmiddels antieke cassetterecorder langs verspreide Ayoreo-gemeenschappen om hen te interviewen en hun stemmen vast te leggen voor zijn audioarchief. Af en toe eet het apparaat een bandje op, wat hij met geduldig gepeuter oplost. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat een cultuur verdwijnt en opgaat in een andere?

Arami Ullón, Zwitserland, Paraguay, 2020, 75 min. Spaans & Ayoreo gesproken, Engels ondertiteld.
Mef Web Vorschaubild En 2 223X320 201030 093303 10610 1604046782