Play

Nostalgia

In de Italiaanse Oscarinzending keert een man na veertig jaar terug in zijn geboortestad Napels en zoekt contact met een jeugdvriend die is opgeklommen tot de top van de camorra.

Tijden & Tickets

Na vele jaren in Egypte te hebben gewoond, keert zakenman Felice Lasco terug naar Napels om zijn bejaarde moeder, die hij als jongen plotseling had verlaten, weer op te zoeken. Hij dwaalt tussen de huizen en kerken van de wijk Rione Sanità en herontdekt de stad, die hem tegelijkertijd vertrouwd en vreemd is. In flashbacks – opgenomen met 16mm-film – zien we Felice’s herinneringen aan zijn jeugd, met zijn toenmalige hartsvriend Oreste. Maar als hij Oreste opzoekt, blijkt die inmiddels een gevreesde maffiabaas. Hierna verandert de film van een melancholisch drama in een spannende thriller.

Regisseur Mario Martone heeft er bewust voor gekozen om NOSTALGIA in zijn geheel te filmen in één wijk van Napels, met de camera op de schouders. We zien Napels zoals we het zelden eerder hebben gezien: een plek waar de meeste mensen gewoon leven, in plaats van op elkaar te schieten –hoewel dat ook gebeurt – en waar juist verbinding en warmte te vinden zijn. Door het prachtige camerawerk en het uitstekende acteerwerk is de film een sterke, indringende zoektocht vol nostalgie.

Mario Martone, Italië, Frankrijk, 2022, 118 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pierfranceso Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno, Aurora Quattrocchi, Sofia Essaïdi.