Play

Normandie Nue

Normandië Naakt: in dit komisch drama stelt de burgemeester van een klein dorp in het Franse Normandië aan zijn dorpsgenoten voor om samen naakt te poseren voor een Amerikaanse kunstfotograaf.

Tijden & Tickets

Met zijn actie wil Georges Balbuzard aandacht vragen voor de noodlijdende situatie waarin de veehouders in het dorp verkeren. De prijs van hun vlees daalt, de melk wordt met verlies verkocht en deurwaarders staan op de stoep om machines op te eisen. De redding moet komen van de bekende fotograaf Blake Newman, die grote menigten naakt op de foto zet. Als hij op doortocht ‘verliefd’ wordt op een plaatselijk weiland, komt Georges in actie en probeert hij zijn dorpsgenoten over te halen hun schaamte te overwinnen en zich op het Champ Chollet te laten vereeuwigen.

Regisseur Le Guay brengt sinds zijn jeugd zijn vakanties door in een familiehuis drie kilometer van Mêle-sur-Sarthe, waar de film zich afspeelt. Hij sprak ter voorbereiding met veel boeren en zij vertolken ook een aantal kleinere rollen. Zijn betrokkenheid bij het onderwerp maakt dat NORMANDIE NUE ietwat op twee gedachten hinkt: enerzijds is het een komedie, anderzijds wil de regisseur de nare situatie van de boeren in beeld brengen. (jc)

Philippe Le Guay, Frankrijk, 2018, 109 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met François Cluzet, François-Xavier Demaison, Julie-Anne Roth, Pili Groyne, Toby Jones.