Play

Nocturne + Q&A Viktor en Vincent van der Valk

Eigenzinnige en experimentele Nederlandse film noir over een deadline, twee producenten, een investeerder, één nacht, een meisje, wat pistolen en een hopeloos romantische regisseur. Na de film vindt er een Q&A plaats met regisseur Viktor van der Valk en acteur Vincent van der Valk.

Tijden & Tickets

De opnames gaan bijna van start, maar Alex is nog altijd zoekende naar de essentie van zijn film. Zwervend door de nacht komt het moment dat hij ergens mee op de proppen moet komen steeds dichterbij, maar hij heeft geen inspiratie. Zijn vriendin kon zijn geworstel niet meer aanzien en heeft hem verlaten. De tijd tikt weg, de producenten zitten hem op de hielen, de crew bestookt hem met vragen. De grens tussen fictie en realiteit vervaagt met de minuut. Zit Alex vast in zijn eigen film? Of is het zijn alter ego?

NOCTURNE is het speelfilmdebuut van Viktor van der Valk. De film laat de worsteling zien van een filmmaker tijdens het creatieproces van een film.

Programma

20.45 Zaal open
21.00 Nocturne
22.30 Q&A
23.00 Einde

Viktor van der Valk, Nederland, 2019, 80 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Vincent van der Valk, Reinout Scholten van Aschat, Simone van Bennekom, Tom Dewispelaere, Bien de Moor.
Doorlezer

Met zijn afstudeerfilm ONNO DE ONWETENDE won Viktor van der Valk in 2014 een bedrag van 80.000 euro. Los daarvan sprokkelde hij nog een luttele twee ton bij elkaar. De (voor de filmindustrie schamele) som van deze twee bedragen is gebruikt voor zijn debuut NOCTURNE.

Een stuk of tien mensen werkten vier jaar lang intensief aan de film, tientallen anderen waren sporadisch betrokken bij het project. De meesten werkten onbetaald mee – uit liefde voor film, zo stelt de regisseur zelf. “Ik heb het benaderd zoals ik dat vroeger deed, als ik met buurjongetjes in Arnhem en met m’n broer films maakte. Wij zorgden bijvoorbeeld dat er op Kerstavond een zelfgemaakte film te zien was. We belden iedereen op, al m’n vriendjes, of ze wilden meespelen.” Broer Vincent (bekend van GLUCKAUF, goed voor vier Gouden Kalveren in 2015), neemt de hoofdrol van Alex op zich. In dit personage zitten de twee broers gloedvol gevangen: film staat op nummer een voor Alex, de rest van de wereld bungelt daar ver onder. Alleen met die instelling kun je een stijlvolle film noir (2K-beeldkwaliteit, opgenomen met 16mm-camera) als NOCTURNE maken.

Nog meer weten over de regisseur? Check dan dit mini-profiel van Omroep Gelderland!