Play

Nobody Has to Know

Teder liefdesdrama over een man op een Schots eiland die met geheugenverlies kampt. De dochter van zijn baas helpt hem de puzzel van zijn herinneringen te leggen.

Tijden & Tickets

Phil is een naar Schotland geëmigreerde Belg van middelbare leeftijd. Hij woont op het ruige maar prachtige eiland Lewis voor de kust van de Schotse Hooglanden, in een hechte, sterk religieuze gemeenschap. Als Phil een hersenbloeding krijgt met geheugenverlies tot gevolg, ontfermt Millie zich over hem. Zij is de dochter van Phils baas en eveneens in de vijftig. Ze helpt hem om weer aan zijn eigen leven te wennen, vertelt hem waar hij vandaan komt, waar hij wel en niet van houdt, en dat zij een geheime verhouding hadden. Hoewel de twee terughoudend zijn om hun relatie voort te zetten terwijl Phil ziek is, kunnen ze hun aantrekkingskracht niet ontkennen. Als Phils herinneringen geleidelijk terugkomen, is de weg vrij voor een hernieuwde romance. Er is slechts één probleem: heeft die romance überhaupt ooit bestaan?

NOBODY HAS TO KNOW is het Engelstalige speelfilmdebuut van regisseur Bouli Lanners. Net als in LES GÉANTS en ELDORADO kiest hij voor een melancholieke sfeer in een verstild landschap, maar deze keer met een liefdesverhaal als basis. De vertederende film nodigt ons uit om na te denken over wie we zijn en wat we willen, ongeacht de verhalen die we vertellen – of de verhalen die ons verteld worden.

Lanners ging dertig jaar lang elk jaar op vakantie naar Schotland en woonde zeven maanden op het eiland Lewis. Hij speelt zelf de hoofdrol, naast GAME OF THRONES-actrice Michelle Fairley. (bw)

Bouli Lanners, België, Frankrijk, 2021, 99 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bouli Lanners, Michelle Fairley, Julian Glover, Clovis Cornillac.