Play

No Straight Lines: The Rise of Queer Comics

Documentaire over vijf pionierende Amerikaanse cartoonisten die queer onderwerpen zoals het homohuwelijk, het uit de kast komen en de aidscrisis in beeld hebben gebracht.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

NO STRAIGHT LINES brengt een ode aan de tekenaars die het leven van de lhbt-gemeenschap vanaf de jaren vijftig in beeld hebben gebracht. Een ode aan en een getuigschrift van hoe – met inkt, papier en humor – rechten werden verworven en werelden verbreed. Deze strijd werd op vele manieren geleverd. Voor de cartoonisten Alison Bechdel, Howard Cruse, Mary Wings, Jen Camper en Rupert Kinnard was dit hun manier. Zoals Rupert Kinnard die de eerste zwarte superman verzon en grootse daden liet verrichten, of Mary Wings die haar versie van ‘uit de kast komen’ toonde. Al tekenend schetsten zij een andere realiteit dan de populaire cultuur van destijds liet zien. Omdat hun werk getoetst werd aan de strenge censuurregels van de ‘Comics Code Authority’ – die lhbt-uitingen simpelweg verbood – moesten ze wel underground gaan om hun werk te publiceren.

De documentaire gaat in op de bijzondere en cruciale rol van cartoonisten in een nog steeds voortdurende emancipatiestrijd. Ze komen veelvuldig aan het woord, deze vijf voorlopers en voorvechters, maar daarnaast is er ruim plek voor een nieuwe generatie kunstenaars die de strijd voortzetten. Gebaseerd op Justin Halls gelijknamige boek uit 2013 is deze ode aan de pioniers ook nog eens een feest voor het oog vanwege het vele beeldmateriaal waar de maker uit kon putten. (ej)

Vivian Kleiman, VS, 2021, 78 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Alison Bechdel, Howard Cruse, Mary Wings, Rupert Kinnard, Jennifer Camper.