Play

No Hay Camino

Hartverwarmende roadmovie waarin Heddy Honigmann – die weet dat het einde van haar leven nadert – een reis maakt langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben.

Tijden & Tickets
‘Er is geen weg, je maakt de weg al wandelend.’ Dit gedicht van Antonio Machado is een perfecte samenvatting van het leven en werk van filmmaker Heddy Honigmann. In NO HAY CAMINO reizen we met haar mee naar Peru, het land waar ze als dochter van Joodse vluchtelingen opgroeide en waar ze documentaireklassieker METAL Y MELANCOLIA (1993) filmde. In plaats van vragen te stellen laat ze de taxichauffeurs in Lima over hun leven vertellen. Dat gaat vanzelf en het helpt als je net als Honingmann oprecht nieuwsgierig bent en mensen uitnodigt voor een gesprek. Zoals in O AMOR NATURAL (1996) – waarin Honigmann aan de hand van erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade Brazilianen laat verhalen over hun leven, verlangens, lust en seks.

Nu, nadat ze van haar artsen te horen heeft gekregen dat ze niet meer zal genezen, is het tijd voor haar verhaal. Over haar getraumatiseerde vader en de herinneringen die haar gevormd hebben, over bijzondere ontmoetingen, reizen, haar liefdes en leven in Nederland. NO HAY CAMINO is meer dan een uitnodiging om haar films opnieuw te zien of kennis met haar omvangrijke oeuvre te maken. Honigmann wijdde haar leven aan elegante, poëtische en realistische documentaires en speelfilms: allemaal portretten waarin de ander centraal staat. De rollen zijn nu omgekeerd. Tijd om de camera te richten op Honigmann zelf: een vrouw die met veel humor en compassie het leven omarmt en nooit opgeeft. Zelfs nu niet.

Heddy Honigmann, Nederland, 2021, 92 min. Spaans, Nederlands & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.