Play

No Dogs or Italians Allowed

Warme en humorvolle animatiefilm waarin Alain Ughetto het levensverhaal van zijn Italiaanse grootouders vertelt; een verhaal over liefde en familie, en voor- en tegenspoed.

Tijden & Tickets

Samen met twee van zijn broers probeert Luigi voor hun hele familie te zorgen. Ze wonen in een arm dorpje in de Alpen en werken zich een slag in de rondte om te kunnen overleven. Als ze de grens overtrekken om in Frankrijk hun geluk te beproeven, wordt Luigi verliefd op een Française. Ligt er een gezamenlijke toekomst voor hen in het verschiet?

In een ontroerende familiekroniek tegen de achtergrond van de gebeurtenissen van de eerste helft van de twintigste eeuw verbeeldt Alain Ughetto in feite zijn eigen familiegeschiedenis. Die is bij tijd en wijle tragisch. De stopmotion-animatie voorkomt dat het te zwaarmoedig wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld suikerklontjes als bakstenen gebruikt en verschijnen af en toe de handen van de maker in beeld om een personage van houding te laten veranderen, zodat je je ervan bewust blijft dat ondanks de heftige en realistische thema’s als uitbuiting, fascisme en racisme, jij veilig in je bioscoopstoel zit. (ms)

Alain Ughetto, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Portugal, 2022, 70 min. Frans, Italiaans & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ariane Ascaride.