Play

Ningdu

In deze eigenzinnige animatiefilm van Lei Lei wordt het tragische familieverleden van de regisseur op inventieve wijze getransformeerd tot een magisch sprookje.

Tijden & Tickets

In de jaren vijftig staat de grootvader van Lei Lei aan het hoofd van een gezin met drie kinderen in de Chinese stad Ningdu. Hij wordt naar het platteland gestuurd om bij te dragen aan China’s streven naar massaproductie. Zijn zieke vrouw en kinderen blijven in Ningdu achter. Wanneer zijn vrouw overlijdt, mag Lei’s grootvader niet terugkeren naar zijn kinderen. Hij is er kapot van en heeft geen andere keuze dan zijn kinderen naar een weeshuis te sturen. De tijd verstrijkt. Lei’s grootvader woont nu samen met een nieuwe vrouw en zijn kinderen. Maar als een nieuwe revolutie begint, komt de familie opnieuw in de problemen. Hoewel de familie versplinterd raakt, hopen ze allemaal op een dag herenigd te worden.

In deze originele mix van animatie en documentaire combineert Lei verschillende technieken en materialen, waaronder felgekleurde kleipoppen, propagandabeelden, surrealistische collage en pop art animatie. Alhoewel de turbulente recente geschiedenis van China als een rode draad door deze film loopt, staat de sterke familie op de voorgrond. Zo weet de regisseur de onbegrijpelijke geschiedenis van zijn vaderland tastbaar te maken.

Lei Lei, VS, Nederland, 2021, 104 min. Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld.
Ningdu ps 1 jpg sd low 632c1af6330ec