Play

Navalny - Engels ondertiteld

Een verbijsterende en meeslepende must-see documentaire over Russische oppositieleider: Aleksej Navalny. Winnaar publieksprijs Sundance. Vertoning naar aanleiding van het overlijden van Navalny.

Tijden & Tickets

Op 20 augustus 2020 raakt Aleksej Navalny ernstig ziek in een vliegtuig onderweg uit Siberië. Hij blijkt vergiftigd en kan op het nippertje worden gered. De moordaanslag komt na jaren van steeds heftiger strijd tussen Navalny en de Russische president Vladimir Poetin. Regisseur Daniel Roher is erbij als Navalny in het gezelschap van zijn vrouw en dochter in Duitsland herstelt.

Na de mislukte moordaanslag gaat Navalny met hulp van onderzoekscollectief Bellingcat op zoek naar de daders. Een Bellingcat-onderzoeker spoort het moordcommando op dat het op Navalny had gemunt. In een werkelijk verbijsterende scène praat Navalny aan de telefoon met de mannen die hem probeerden te vermoorden. Ondertussen beraamt hij zijn gevaarlijke terugkeer naar Rusland.

In uitgebreide interviews gaat Roher in op Navalny’s drijfveren en diens visie op Rusland, terwijl hij lastige onderwerpen – zoals Navalny’s banden met extreemrechtse nationalisten in het verleden – niet uit de weg gaat. Een onmisbare documentaire over een charismatisch leider die gevangen zat in een strafkolonie, in een land dat steeds verder in duisternis wordt gehuld. (bron: Movies That Matter)

Daniel Roher, VS, 2022, 98 min. Russisch & Engels gesproken, Engels ondertiteld.