Play

Natural Light

Prachtig vormgegeven Hongaars oorlogsdrama over de morele dilemma’s waar gewone soldaten in oorlogstijd mee te maken krijgen. Winnaar van de Zilveren Beer (beste regie) in Berlijn.

Tijden & Tickets

De film beslaat drie dagen in en rond een klein dorp in Oekraïne, dat wordt omgeven door een groot bos en moeras. Een groep Hongaarse soldaten jaagt tijdens de Tweede Wereldoorlog op partizanen die zich verzetten tegen de Duitse bezetter. Als ze daarbij in een hinderlaag lopen, ontsnapt korporaal Semetka aan de dood. Met de andere overlevenden keert hij terug naar het dorp dat hen waarschijnlijk heeft verraden. Semetka, in aanleg een fatsoenlijk mens, drijft de dorpsbewoners samen in een schuur, in afwachting van versterking.

NATURAL LIGHT is bijzonder rijk qua sfeer, maar heeft weinig actie en dialogen. Semetka’s gezicht toont weinig van wat zich in zijn binnenste afspeelt. Misschien is dit ook wel de enige manier om staande te blijven in een oorlog: alle emoties uitschakelen. (jc)

Dénes Nagy, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Letland, 2021, 103 min. Hongaars & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ferenc Szabó, László Bajkó, Tamás Garbacz, Gyula Franczia.
Natural Light ps 1 jpg sd low 61e6927f1cc61