Play

Nasir

Humanistische kroniek van het dagelijks leven van een zachtaardige kledingverkoper in de Indiase deelstaat Tamil Nadu, die als moslim als tweederangsburger behandeld wordt.

Tijden & Tickets
Nasir droomt van een beter leven voor zijn moeder, vrouw en adoptiezoon. Ze leven in een piepklein appartementje in het getto van Tamil Nadu, waar de giftige intolerantie van hindoe-extremisme borrelt onder het oppervlak. Maar ondanks alles blijft Nasir optimistisch. We volgen hem tijdens een ogenschijnlijk doorsnee dag. Hij werkt in een sariwinkel waar de klanten hem behandelen als voetveeg, maar Nasir blijft vriendelijk en professioneel. Dan neemt zijn dag een drastische wending.

De Zuid-Indiase filmmaker Arun Karthick regisseert al sinds zijn zeventiende korte films. Op z’n 27e bevestigt hij (na debuutfilm THE STRANGE CASE OF SHIVA) met NASIR zijn status als een van India’s meest belovende filmmakers. NASIR is een genuanceerde karakterstudie én een stil pleidooi voor tolerantie en mensenrechten. Maar, zo herinnert NASIR ons, de stilste stemmen hebben soms de grootste impact. (ek)

Arun Karthick, India, Nederland, Singapore, 2020, 85 min. Tamil gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Koumarane Valavane, Sudha Ranganathan, Yasmin Rahman, Sabari, Bakkiyam Sankar.