Play

Napoleon

Spectaculair epos van Ridley Scott (Gladiator, Blade Runner, Alien, Thelma & Louise) over de opkomst en ondergang van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, met Joaquin Phoenix in de rol van de ‘Kleine Generaal’.

Tijden & Tickets

Ridley Scott vertelt het levensverhaal van Napoleon bezien door het prisma van diens wispelturige relatie met Joséphine de Beauharnais, zijn vrouw en enige ware liefde. Voor de rol van Napoleon werd Joaquin Phoenix gecast, volgens Scott ‘the best player of damaged goods’, en daarmee geknipt voor de rol van de legendarische keizer. De film begint tijdens de Franse Revolutie, wanneer de op dat moment nog relatief onbekende generaal Napoleon de opdracht krijgt om de rellen de kop in te drukken. Vanaf daar gaat de actie terug en vooruit in de tijd en zien we onder meer de invasie van Egypte in 1798 en de Slag bij Austerlitz in 1805, een veldslag waarin Napoleon zijn militaire genialiteit bewees door de veel grotere Oostenrijkse en Russische legers te verslaan.

Talloze biografen hebben geprobeerd de Franse keizer te duiden. Napoleon is een man van vele gezichten: oorlogscrimineel en dictator, maar ook kunstminnende intellectueel en de vader van onze moderne wetgeving. Op verfilmingen van Napoleons leven heeft altijd een vloek gerust. NAPOLÉON (1927) van Abel Gance is prachtig, maar de zwijgende film verscheen op het moment dat de geluidsfilm net in zwang was geraakt en flopte genadeloos. Pas decennia later werd de film herontdekt als een meesterwerk. Stanley Kubrick heeft jarenlang geprobeerd een film over Napoleon te maken, maar hij kreeg de financiering niet rond en de film (waarin Jack Nicholson de hoofdrol zou spelen) is de geschiedenis ingegaan als ‘the greatest film never made’. We zijn dan ook benieuwd of het Ridley Scott zal lukken om de vloek op te heffen. (mv)

Ridley Scott, VK, VS, 2023, 158 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier, Rupert Everett, Ian McNeice..