Play

Mutiny In Heaven: The Birthday Party

Documentaire over The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave, een postpunkgroep die grossierde in grimmige, explosieve optredens, maar ten onder ging aan onderlinge spanningen en drugsgebruik.

Tijden & Tickets

‘In Londen was alles wat met punk te maken had afgelopen – en we haatten, haatten echt wat we hoorden, en we haatten de plek en het weer en we haatten het feit dat we geen geld hadden’, aldus Nick Cave over de Londense jaren van The Birthday Party. De groepsleden gebruikten hun haat tegen Londen als voedingsbodem voor hun optredens die meer weg hadden van zelfdestructieve performancekunst dan van concerten. De band joeg bezoekers opzettelijk tegen zich in het harnas en bestookte hen met een apocalyptische maalstroom van geluid. Ze werden dan ook vaak omschreven als de gevaarlijkste band ter wereld.

Nick Cave ziet de jaren met The Birthday Party als een aaneenschakeling van politiebureaus, afkickklinieken, bijna-doodervaringen, suïcidale gedachten, routinematige overdoses, gebroken botten, dode vrienden, opgefokte relaties, abcessen, auto-ongelukken, psychoses, ondervoeding en levensbedreigende ziektes. En hij vergat zijn moeder te bellen op haar verjaardag.

MUTINY IN HEAVEN brengt voor het eerst het donkere, wrang-humoristische verhaal van de band naar het witte doek. Een verhaal over opkomst en ondergang, creativiteit, verslaving, roem, persoonlijke conflicten en zelfvernietiging, verteld aan de hand van nooit eerder vertoonde beelden uit het persoonlijke archief van de bandleden en met nieuwe interviews met de nog levende bandleden. Rowland S. Howard is te zien in interviews die kort voor zijn dood in 2010 werden opgenomen.

Ian White, Australië, 2023, 98 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.