Play

Mustang

In haar tragikomische regiedebuut belicht Deniz Gamze Ergüven het lot van jonge vrouwen in Turkije.

Tijden & Tickets

Vijf zussen – tienermeisjes – willen volop van het leven genieten. In het afgelegen Turkse dorpje waar ze wonen, is dat niet vanzelfsprekend. De plaats van de vrouw is daar nog steeds aan de haard, in elk geval in de ogen van haar conservatieve familie. Lelijke kleding en tralies voor de ramen moeten de meisjes weghouden van het mannelijk gevaar, maar zij laten zich niet zomaar temmen.

De titel MUSTANG is metaforisch en verwijst naar de gelijknamige wilde paarden. Ergüven heeft zelf strijd moeten leveren met haar familie en weet waarover ze spreekt. Ze laat haar heldinnen niet in de slachtofferrol kruipen, maar toont hun zoektocht naar vrijheid en zelfontplooiing.

Een actuele film over een maatschappij die worstelt met traditie versus modernisering. (ms)

Voor de film vertonen we de korte voorfilm:
Amy & May, Catherina Iosifidis, 2022, 10'
Kort drama waarin de vriendschap tussen twee beste vriendinnen op de proef wordt gesteld. De meiden blijken ieder een andere verwachting te hebben van het feestje dat ze samen bezoeken.

Deniz Gamze Erguven, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Qatar, 2015, 97 min. Turks gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Gunes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan.