Play

Munch

Eigenzinnig portret van kunstenaar Edvard Munch, gericht op de emotionele wereld van de schilder van De Schreeuw. Eerder dit jaar openingsfilm van IFFR.

Tijden & Tickets

Wie kent niet het beroemdste werk van de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944), De Schreeuw? Dit schilderij ademt opperste wanhoop, angst en eenzaamheid in een zeer expressieve stijl, en Munch schilderde talloze variaties hierop in verschillende technieken. Hij was een uitermate productief man, maar ook zeer getroebleerd, geestesziek, geniaal, vrijdenkend en avontuurlijk. En zeker niet gewaardeerd in zijn tijd.

Om de vele gezichten van deze schilder te laten zien, benaderde de regisseur vier verschillende scenarioschrijvers die elk een bepaalde periode van Munchs leven beschrijven, met een thema dat daarin toen een belangrijke rol speelde. Gespeeld door vier verschillende acteurs (waaronder een vrouw), heeft deze film een caleidoscopisch karakter. Verwacht geen biografisch portret in chronologische volgorde, maar een film die een licht werpt op wat een kunstenaar als Munch in zijn tijd (en in de toekomst) kon zijn en betekenen met zijn uitermate complexe persoonlijkheid. (av)

Henrik Martin Dahlsbakken, Noorwegen, 2023, 105 min. Noors, Zweeds, Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth, Anne Krigsvoll..