Play

Mrs Lowry and Son

Biopic over de Britse kunstenaar L.S. Lowry (1887-1976) en diens moeizame relatie met zijn aan bed gekluisterde, dominante moeder. Met Timothy Spall en Vanessa Redgrave.

Tijden & Tickets

Als een mantra herhaalt Lowry dat hij een man is die schildert, niks meer en niks minder. Bezwerend, om zichzelf te overtuigen. Hij schildert wat hij ziet in zijn omgeving. Zijn schilderijen worden niet gewaardeerd, niet door de buitenwereld, niet door critici en al helemaal niet door zijn moeder. Haar eigen dromen om een beroemd pianiste te worden, zijn allang vervlogen en haar frustratie richt zij op haar zoon. Na haar dood kwam zijn carrière wel tot bloei. Tegenwoordig maakt Lowry’s werk deel uit van het culturele erfgoed van die tijd.

Oorspronkelijk geschreven als toneelstuk en hoorspel komt de moeizame, giftige verhouding met zijn moeder het best tot zijn recht in de scherpe dialogen. De regisseur, bekend om zijn theaterregie, geeft de relatie alle aandacht, maar over de diepere zielenroerselen, de motieven en de stijl van de schilder komen we niet veel te weten. Wel over zijn strijd om erkenning, zijn frustraties en zijn eenzaamheid. (av)

Adrian Noble, VK, 2019, 92 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Timothy Spall, Vanessa Redgrave, Stephen Lord, David Schaal, Wendy Morgan.
Mrs Lowry And Son Ps 1 Jpg Sd Low 8639 1580806717