Moving - Engels ondertiteld

Gerestaureerd Japans familiedrama over een twaalfjarig meisje dat haar weg naar volwassenheid moet vinden als haar ouders gaan scheiden. Winnaar van de Venice Classics Award voor de beste gerestaureerde film.

Klassieker
Tijden & Tickets

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan, blijft de twaalfjarige Renko alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen.

MOVING is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling. Renko blijkt een zeer eigenzinnig tienermeisje dat onverstoorbaar haar eigen pad kiest. Sômai filmt in lange takes waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival.

Regisseur Shinji Sômai (1948 - 2001) trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte en onafhankelijke regisseurs de ruimte kregen. Hij regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook het gebruik van de elementen een belangrijk stijlkenmerk in Somai’s films; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving. Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (SHOPLIFTERS) en Ryusuke Hamaguchi (DRIVE MY CAR) beschouwen Sômai als inspirerend voorbeeld; toch zijn Sômai’s films buiten Japan nagenoeg onbekend. Met de release van de 4K-restauratie van MOVING is deze moderne klassieker (‘Een meesterwerk’, oordeelde Le Monde) voor het eerst te zien in Nederland.

Shinji Sômai, Japan, 1993, 125 min. Japans gesproken, Engels ondertiteld. Met Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata, Mariko Sudo, Taro Tanaka.