Play

Moonage Daydream (4K)

Geen biopic, geen documentaire, geen concertfilm, maar een meeslepende audiovisuele ruimtereis naar het universum van David Bowie, boordevol nooit eerder vertoonde (concert)beelden.

Tijden & Tickets

David Bowie was niet alleen een rockster, maar ook een veelzijdig kunstenaar. In dit overweldigende audiovisuele spektakel krijgen we Bowie’s werk en Bowie zelf van alle kanten te zien. Het meeste materiaal is afkomstig uit zijn enorme privéarchief: veel (concert)beelden voorzien van een voice-over van Bowie zelf, afgewisseld met een aantal fragmenten uit interviews. Bowie blijkt niet alleen een energiek podiumbeest te zijn, maar ook een charmante man met een filosofische inslag. Wel vaak met een knipoog: ‘I was a Buddhist on Tuesday and I was into Nietzsche by Friday’.

MOONAGE DAYDREAM brengt in semi-chronologische volgorde alle personages in beeld die Bowie in ruim drie decennia aannam, waaronder de waarschijnlijk meest bekende: de androgyne Ziggy Stardust met het oranje haar, waarmee hij doorbrak in de vroege jaren zeventig. Steeds op zoek naar vernieuwing wisselde hij als een kameleon niet alleen van uiterlijk, maar ook van muziekstijl: van glamrock via elektronische muziek naar dansbare pop; van THE JEAN GENIE via HEROES naar LET’S DANCE.

Bowie was een grote inspiratiebron voor velen, zeker ook voor talloze muzikanten en kunstenaars. En zoals Annie Lennox zei bij de postume uitreiking van de BRIT Icon Award in 2016: ‘The legacy of his extraordinary sound and vision will be loved and revered for as long as the earth still spins.’ (bw)

Brett Morgen, Duitsland, VS, 2022, 140 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.