Play

Monster - Engels ondertiteld

Moreel drama van Hirokazu Kore-eda (Shoplifters, Broker) waarin het vreemde gedrag van een jongetje op school wordt bekeken vanuit drie verschillende perspectieven en de waarheid langzaam boven water komt.

Tijden & Tickets

De tienjarige Minato woont bij zijn alleenstaande moeder Sairo. Zij gaat verhaal halen op school als Minato vreemd gedrag vertoont en zegt geslagen te zijn door zijn leraar meneer Hori. Van hem weten we inmiddels dat hij klant zou zijn geweest in een net afgebrand bordeel. Is Hori dan het monster uit de titel van de film? Dat valt te bezien. Door gebeurtenissen vanuit meerdere perspectieven te laten zien, komen we er achter dat het jongetje Yori, waarmee Minato is bevriend, op school wordt gepest. Welk aandeel heeft Minato daarin? En welke rol speelt de school, die verongelijkte ouders probeert te paaien door voortdurend excuses te maken?

MONSTER is een complex menselijk drama over pesten, homofobie, disfunctionele families, de rol van sociale media en het kritiekloos omgaan met autoriteit. Zoals altijd toont Kore-eda veel mededogen met zijn personages. De prachtige muziek is van de in 2023 overleden vermaarde Japanse componist Ryuichi Sakamoto. De film won in Cannes de Prijs voor het Beste Scenario. (jc)

Hirokazu Kore-eda, Japan, 2023, 126 min. Japans & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi, Mitsuki Takahata.?.