Play

Mitra

Indringende politieke thriller over een moeder die – 37 jaar nadat haar dochter Mitra in Iran is vermoord – denkt de verraadster van haar dochter te hebben gevonden.

Tijden & Tickets

Haleh heeft in Nederland een succesvolle carrière als wetenschapper opgebouwd. Haar traumatische verleden komt terug als ze het leven binnendringt van de vermeende verraadster van haar dochter. Ze heeft deze Leyla nooit gezien, maar herkent de stem uit duizenden. Ook Leyla, nu Sare geheten, leeft in Nederland. Met moeite houdt ze met haar dochter het hoofd boven water. Terwijl Haleh een helpende hand toesteekt, is ze in werkelijkheid uit op wraak. Haar broer Mohsen, die geïsoleerd in een flatje in Duitsland woont, probeert haar tegen te houden.

MITRA is deels op feiten gebaseerd. Ook de gelijknamige zus van de in Nederland opgegroeide regisseur Modiri werd in Iran vermoord, vlak voor zijn geboorte. In zijn zorgvuldig opgebouwde drama schakelt hij tussen heden en verleden en laat hij zien hoe dun de grens kan zijn tussen slachtoffer en dader. En hoe achter het leven van veel inwoners van Europa grote trauma’s schuilgaan. (jc)

Kaweh Modiri, Nederland, Duitsland, Denemarken, 2020, 107 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jasmin Tabatabai, Mohsen Namjoo, Shabnam Tolouei, Avin Manshadi.