Play

Mijn vader is een vliegtuig

Persoonlijk drama van Antoinette Beumer (Soof) over een vrouw die een aangrijpende zoektocht naar haar verleden start. Openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

Tijden & Tickets
Eva heeft alles op orde in haar leven. Als echter vlak na haar veertigste verjaardag haar moeder plotseling overlijdt, brokkelt het fundament onder Eva’s leven langzaam af. Haar moeder blijkt van alles voor haar verzwegen te hebben. De enige die daar meer over weet is haar vader, maar die zit al dertig jaar in een psychiatrische inrichting.

Elise Schaap – vooral bekend om haar typetjes – werd tot haar grote verrassing gecast voor Eva, een serieuze rol. Schaap geeft Eva de nodige lichtheid en dat is interessanter dan een actrice met een getergd hoofd, aldus Beumer.

Terugkerende thema's in Beumers werk (DE GELUKKIGE HUISVROUW, JACKIE) zijn psychiatrie, onverwerkte trauma’s en de angst de controle over de werkelijkheid te verliezen. Zo ook in deze film. Het is haar meest persoonlijke werk met veel autobiografische elementen, gebaseerd op haar gelijknamige roman. (ms)

Antoinette Beumer, Nederland, 2020, 90 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Elise Schaap, Pierre Bokma, Stefan Rokebrand, Maarten Heijmans, Liz Snoijnk, Lisa Smit.