Play

Mijn Landbouwbelang + voorfilm Intiem en Anoniem

De langverwachte documentaire van Frank van Valderen over één van de laatste krakersbolwerken in Nederland: het Maastrichtse Landbouwbelang.

Tijden & Tickets

MIJN LANDBOUWBELANG toont hoe het is om samen te leven in een besloten gemeenschap en om constant het smalle pad tussen individuele vrijheid en collectieve harmonie te moeten bewandelen. Daarvoor wordt geput uit een rijke collectie van archiefmateriaal. Zo zijn er gesprekken met kunstenaars die al jarenlang in Landbouwbelang wonen en werken, interne groepsgesprekken over de richting van de gemeenschap en gemeenteraadsvergaderingen over de toekomst van het gebouw. Uiteindelijk valt en staat Landbouwbelang bij de wil van de samenleving waarvan zij onderdeel is.

Kunstenaar Frank van Valderen, zelf ook deel van Landbouwbelang, werkte vijf jaar aan deze documentaire over het krakersbolwerk. Het project heeft jarenlang zijn leven, en dat van zijn gezin, beheerst. Ergens onderweg is het Maastrichtse filmplatform Videopower bijgesprongen en hebben Hans van Hezik, Levon Lois én filmmaker Michiel Ubels het project deels van hem overgenomen. Zoals altijd heeft Michiel Ubels zijn kenmerkende stempel gedrukt op met name de montage, die afwisselend op de lach- en huilspieren werkt.

Voorafgaand aan MIJN LANDBOUWBELANG wordt INTIEM EN ANONIEM, de nieuwe korte documentaire van Krista Smulders en Michiel Ubels getoond. Dit project begon als een ontwapenend portret van een verliefd koppel, maar veranderde voor filmmakers en geliefden Krista en Michiel langzaam in een spiegel voor hun eigen relatie. Hun gestuntel is ontroerend, grappig en vooral broodeerlijk.

Frank van Valderen, Hans van Hezik, Levon Lois & Michiel Ubels, Nederland, 2021, 64 min. Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.