Play

Mientras Dure La Guerra - Engels ondertiteld

Indringende film van Alejandro Amenábar (Mar Adentro) over de schrijver en intellectueel Miguel de Unamuno aan het begin van de bloedige Spaanse burgeroorlog in 1936.

Tijden & Tickets

Soms is zwijgen de ergste leugen. Het is juli 1936, nationalistische partijen bundelen hun krachten in wat zal uitmonden in een langdurige en zeer bloedige burgeroorlog waarin de democratisch gekozen linkse regering van de Spaanse republiek strijdt tegen opstandige generaals en rechtse nationalisten. In Salamanca verwijderen de nationalisten de vlag van de Tweede Spaanse Republiek en hijsen ze de oude vlag van Spanje. Geleidelijk worden de contouren van het nieuwe bewind duidelijk. Maar nog niet voor iedereen. Wanneer zijn collega-academici worden opgepakt om hun ideeën, denkt schrijver en intellectueel Miguel de Unamuno dat hij Franco en zijn generaals nog kan overreden om ze vrij te laten.  

Vijftien jaar na zijn met een Oscar gelauwerde film MAR ADENTRO keerde regisseur Alejandro Amenábar terug naar zijn thuisland. Na Hollywoodfilms als REGRESSION was het tijd om dit waargebeurde verhaal te vertellen omdat het volgens de Spaans-Chileense regisseur ‘zowel het Spaanse verleden portretteert, als openlijk over het heden praat.’ Hij doelt daarmee op Spanje, dat nog steeds kampt met het traumatische Franco-verleden, maar ook op de opkomst van populistische politici die op geraffineerde wijze delen van de bevolking aan zich weten te binden. MIENTRAS DURE LA GUERRA biedt een scherpe analyse van politieke passiviteit en laat zien hoe snel het met een land kan mislopen. Zijn we klaar voor de lessen die we kunnen leren? (ej)

Alejandro Amenábar, Spanje, Argentinië, 2019, 107 min. Spaans, Engels & Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Karra Elejalde, Eduard Fernández, Santi Prego, Nathalie Poza, Tito Valverde.