Play

Miel-Emile + Q&A Peter van Houten

Liefdevol en poëtisch filmessay waarin de tachtigjarige Emile – een van de twaalf kinderen van kunstenaar Pierre Raaijmakers – terugblikt op zijn complexe leven en de verstrekkende gevolgen van opgroeien met een dictatoriale vader. De film wordt kort ingeleid en na de film vindt er een Q&A plaats met regisseur Peter van Houten.

Tijden & Tickets

De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers vertrok na de Tweede Wereldoorlog met zijn Vlaamse vrouw naar de Franse Pyreneeën, op zoek naar het paradijs. De gelovige Raaijmakers kocht er de berg Cabrils, waar zijn zoon Emile (oftewel Miel) nog altijd woont. Via een monologue intérieur vertelt de filosofisch ingestelde Emile over zijn leven en dat van zijn familie. De brieven van Emiles moeder – voorgelezen door haar kleindochter – maken duidelijk dat het leven in de Pyreneeën allesbehalve paradijselijk was, maar eerder de hel op aarde.

Regisseur Peter van Houten maakte al eerder een film over de oudste zoon van het gezin Raaijmakers (LA VIE DE JEAN-MARIE, 2015). Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte hij zijn camera op Emile. Diens getroebleerde levensverhaal maakt duidelijk dat er, ook als je opgroeit in ellendige omstandigheden, altijd een opening naar een beter leven is: op zoek gaan naar je persoonlijke weg.

Programma
13.15 Zaal open
13.35 Miel-Emile
16.00 Q&A
16.30 Einde

Peter van Houten, Nederland, 2019, 145 min. Nederlands & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Emile Raaijmakers, Rilke Raaijmakers.