Play

Metronom

Roemeens drama over de zeventienjarige Ana die in het Boekarest van 1972 met haar vrienden naar een verboden westers radiostation luistert, met verstrekkende gevolgen.

Tijden & Tickets

Boekarest, 1972. Ceaușescu’s communistische regime wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat. Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op LIGHT MY FIRE van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiopresentator. Maar dan valt de Securitate, de geheime staatspolitie, binnen…

Aanvankelijk werkte regisseur Alexandru Belc aan een documentaire over het leven van jongeren in Roemenië onder het regime van Ceauşescu. Het evolueerde tot een speelfilm over rebellie, seksuele en politieke ontwaking en de onzekerheden van het leven onder een totalitair bewind.

Alexandru Belc, Roemenië, 2022, 102 min. Roemeens gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Calin, Andreea Bibiri..