Play

Met Zonder Ballen

Een openhartige en humoristische film over een transzoon en zijn moeder en de zoektocht naar gender en identiteit. Gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling.

NB: De voorstelling van MET ZONDER BALLEN wordt voorafgegaan door de korte film ZELFPORTRET.
Tijden & Tickets

Welke impact heeft ‘worden wie je bent’ op een gezin? MET ZONDER BALLEN geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld van een kind dat steeds beter weet wat hij wil en een moeder in verwarring. Zij kan zijn tempo amper bijbenen. De film toont alle misverstanden, zorgen en clichés die komen kijken bij de realiteit van een kind in transitie. Tegelijkertijd gaat de film ook over universele thema’s als opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten.

Op de gelijknamige voorstelling van theatergezelschap Het Laagland kwam zoveel respons dat besloten werd tot een filmversie, zodat het verhaal met een nog breder publiek kan worden gedeeld. Hoofdrolspeler Flip Zonne Zuijderland benadrukt dat de film relevant is voor álle jongeren en hun opvoeders. ‘Het gaat over uitvinden wat het beste bij je past en je eigen weg daarin durven en mogen gaan.’ De Maastrichtse theatermaker en regisseur Luca Meisters (alumnus van de Toneelacademie Maastricht) tekent voor de regie van de filmversie.Voor aanvang van MET ZONDER BALLEN wordt de korte documentaire ZELFPORTRET getoond. Dit project gaat over de kunsteducatielessen van Marijk Greweldinger. Marijk geeft inmiddels al 40 jaar zelfstandig kunsteducatielessen in Maastricht, en heeft zo generaties Maastrichtenaren verbeeldingskracht en zelfvertrouwen meegegeven. Ze heeft momenteel meer dan 150 leerlingen in haar atelier.

De film gaat over de invloed van het gumgebruik bij tekenlessen op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van kinderen. In de kunstklas van Marijk Greweldinger mogen de kinderen namelijk geen gum gebruiken. Wanneer ze dan toch iets tekenen waar ze niet tevreden mee zijn, blijkt dit een grote opgave. Als ze in gesprek gaan over de betekenis en invloed van de gum, komen ze erachter dat die verder reikt dan hun tekeningen.

Regisseur Laura Huygen en hoofdpersoon Marijk Greweldinger zijn aanwezig voor een kort nagesprek.

Luca Meisters, Nederland, 2023, 66 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Flip Zonne Zuijderland, Inez Derksen..