Play

Memoria - Engels ondertiteld

Mysterieuze en meditatieve droomfilm van de Thaise filmsjamaan Apichatpong Weerasethakul, met Tilda Swinton die door Colombia doolt op zoek naar de herkomst van een akelig geluid.

Tijden & Tickets

De Schotse expat Jessica woont en werkt in Medellín. Tijdens een bezoek aan haar zus in Bogotá hoort ze het voor het eerst: een luide, doordringende knal. Vreemd genoeg lijkt zij de enige die dit geluid hoort. Ze gaat op zoek naar de oorsprong ervan en legt verbanden met de koloniale geschiedenis, de klimaatcrisis en burgeroorlogen die nog steeds doorwerken in het hedendaagse Colombia.

In een realistische jas verpakt laat filmmaker, maar bovenal kunstenaar Apichatpong Weerasethakul, je zweven. En geloven dat de levenden en de doden, het verleden en heden, het buitenaardse en al het andere, gewoon naast elkaar bestaan. Het is zijn eerste film buiten Thailand en net als de bekroonde films TROPICAL MALADY en UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES is het een bijna mystieke ervaring zonder zweverig te worden. Zijn bezoek aan het filmfestival in Cartagena inspireerde hem om in Colombia te filmen. Het ritme van de film voelt als een hartslag die gaandeweg vertraagt. Wandelend door steden, bergen en het Colombiaanse regenwoud is het eenvoudig om betoverd te worden en samen met Jessica op zoek te gaan naar het mysterie van ons ‘zijn’. (ej)

Apichatpong Weerasethaku, China, Colombia , Duitsland, Frankrijk, Mexico, Thailand, Zwitserland, 2021, 136 min. Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho.
Memoria ps 1 jpg sd low 622f3bec75359