Play

Max Richter’s Sleep

Betoverende documentaire over Max Richters Sleep, een acht uur durende compositie die bedoeld is om bij in slaap te vallen.

NB: Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Centraal staat een ambitieuze openluchtuitvoering van SLEEP midden in Los Angeles. Vanuit hier duikt de documentaire diep in het leven van Richter. Zo komt onder andere zijn vrouw, gevierd kunstenaar en co-architect van SLEEP Yulia Mahr aan het woord. Hoe is het om te leven als een creatief en romantisch duo? En wat inspireerde hen precies om SLEEP te maken? Naast dit persoonlijke verhaal komen ook de wetenschappelijke theorieën achter de monumentale compositie van Richter aan bod.
SLEEP is een onderzoek naar het schemergebied tussen waken en slapen, tussen bewustzijn en onderbewustzijn. De documentaire maakt voelbaar wat het ondergaan van de performance teweegbrengt. Niet alleen door interviews met bezoekers, maar ook dankzij de dromerige stijl. Beelden van verliefde luisteraars samen op een veldbedje vloeien over in beelden van geconcentreerde musici, die vervolgens weer overvloeien in beelden van nachtelijk Los Angeles. Net zoals de compositie is de documentaire bovendien een protest tegen de drukte van de moderne wereld. Uiteindelijk is het de universele slaapervaring die ons allemaal verenigt.

Natalie Johns, VK, 2019, 99 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.