Play

Maverick Modigliani

Een ode aan een van de meest bohemienachtige kunstenaars van de vorige eeuw: Amadeo Modigliani (1884-1920). Uitgebracht ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Modigliani’s dood.

Tijden & Tickets

Arm en hongerig, maar vol enthousiasme verhuisde Modigliani van het ene provisorische onderkomen in Parijs naar het andere. Hij ontmoette – en portretteerde – de Russische aspirant-dichteres Anna Achmatova, en de Engelse journaliste en feministe Beatrice Hastings. Dit waren de vrouwen waarvan de gezichten de iconen van zijn kunst werden. De avant-gardistische schilder groeide ondanks – of dankzij? – zijn vroegtijdige dood op 36-jarige leeftijd uit tot een van de grootste kustenaars van de 20e eeuw.

Deze nieuwe episode in de serie Arts in Cinema vertelt zijn verhaal door zijn schilderijen te laten spreken. Dit verhaal is prachtig doorspekt met beelden van Parijs in de eerste decennia van de 20e eeuw: de lichtstad, de metropool, het centrum van de moderniteit dat kunstenaars vanuit heel Europa aantrok als een magneet.

Valeria Parisi, VK, 2020, 90 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.