Play

Maurice

Gerestaureerde klassieker uit 1987 naar een boek van E.M. Forster, over de verboden liefde tussen twee studenten vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Tijden & Tickets
Tijdens hun studie in Cambridge maken Maurice en Clive kennis met elkaar. Hoewel hun vriendschap al snel een gepassioneerde liefde wordt, wil Clive daar eigenlijk niet aan toegeven. Anders dan Maurice, komt hij uit een gegoede familie waar zijn toekomst min of meer vaststaat en zijn bedje is gespreid. Als een andere vriend een pittige reprimande krijgt vanwege zijn geaardheid, zit de schrik er bij Clive goed in en trouwt hij met Anne. Terwijl Maurice zoekende is, maakt Clive carrière in het parlement. Tijdens een bezoek aan Clive’s landgoed ontmoet Maurice diens jachtopziener Alec en lijkt de liefde opnieuw op zijn pad te komen.

Dit elegante liefdesverhaal toont haarscherp hoe hypocriet de Engelse maatschappij rond 1915 was jegens homoseksualiteit. Maar haar beleefd-vijandige houding was ook in 1987 bij het uitkomen van deze ondergewaardeerde film nog voelbaar. Ruim dertig jaar na zijn oorspronkelijke release verdient deze tedere en intelligente film absoluut een tweede kans. (av)

James Ivory, VK, 1987, 140 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Hugh Grant, James Wilby, Rupert Graves, Denholm Elliott, Simon Callow.