Play

Matthias et Maxime - Engels ondertiteld

Intiem en emotioneel drama van Xavier Dolan (Mommy) over de twijfels en levensangsten van laattwintigers.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Matthias werkt als advocaat en Maxime staat op het punt naar Australië te reizen om daar zijn geluk te beproeven. Een filmstudent strikt hen voor een kusscène in een film. Die kus wakkert gevoelens aan waar ze zich geen raad mee weten.
Met J'AI TUÉ MA MÈRE won Dolan in 2009 de Caméra d’Or in Cannes (beste debuutfilm). Hij was destijds twintig. Homoseksualiteit en moeder-zoonrelaties zijn terugkerende thema’s in zijn werk, waarbij de moederrol vaak door Anne Dorval wordt vertolkt. Ook speelt hij zelf in veel van zijn films.
Hij kiest de muziek in zijn films zorgvuldig. De teksten van de songs moeten het verhaal illustreren.
Dolan is sinds 2019 bijzonder productief gebleken; in tien jaar tijd leverde hij acht films af. Dat leverde hem vergelijkingen op met andere veelfilmers als François Ozon en Werner Fassbender, ook homoseksuele filmauteurs die jong debuteerden en het doorsnee publiek regelmatig choqueerden. Inmiddels is Xavier Dolan een begrip op zich. (ms)

Xavier Dolan, Canada, 2019, 119 min. Frans & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Gabriel D’Almeida Freitas, Xavier Dolan, Pier-Luc Funk, Samuel Gauthier, Antoine Pilon, Anne Dorval.