Match Factory Girl

Digitaal gerestaureerde moderne klassieker van de eigenzinnige Finse grootmeester Aki Kaurismäki. Een gortdroge tragikomedie en tevens smartlap, met een schitterende hoofdrol van Kati Outinen als het verlegen muurbloempje Iiris.

Tijden & Tickets

Iiris zit gevangen in een uitzichtloze situatie. Ze woont nog thuis bij haar dominante, egoïstische ouders en werkt achter de lopende band in een luciferfabriek. Ook in de liefde wil het niet zo vlotten. In een opwelling koopt Iiris een spannende roze jurk, gaat naar de disco en slaat een rijke man aan de haak. Ze raakt gelijk zwanger, maar de man in kwestie wil niets meer met haar te maken hebben. Voor Iiris is de maat vol en is de tijd aangebroken om wraak te nemen. En wel op gruwelijke wijze.

N.B: Deze film wordt voorafgegaan door de korte film VALIMO (Aki Kaurismäki, Finland 2007, 4 min.), waarin werknemers van een gieterij tijdens hun lunch kijken naar een film van de gebroeders Lumiére.

Aki Kaurismaki, Finland, Zweden, 1990, 68 min. , Nederlands ondertiteld. Met Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Reijo Taipale.