Play

Mascotte

Drama van de Heerlense filmmaker Remy van Heugten (Gluckauf) over een gevoelige tiener die met zijn radicale gedrag niet alleen zichzelf maar zijn hele familie in gevaar brengt.

Tijden & Tickets

De zeventienjarige Jerry lijkt op het eerste gezicht een normale tiener. Hij woont met zijn alleenstaande moeder en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Jerry is een gevoelige jongen, die gefrustreerd is over zijn uiterlijk. Hij is geboren met een mismaakte mond en denkt dat in zijn wereld, waarin materieel bezit en uiterlijkheden bepalend zijn, weinig plek voor hem is. Hij zoekt een uitlaatklep voor zijn frustraties door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Hij heeft een innige band met zijn moeder. Wanneer zij meer afstand van het gezin neemt, knapt er iets. Jerry’s gedrag wordt zo radicaal dat hij daarmee niet alleen zichzelf maar het hele gezin in gevaar brengt.

MASCOTTE is de tweede speelfilm van Remy van Heugten, die met zijn debuut GLUCKAUF hoge ogen gooide en vier Gouden Kalveren won. De film komt voort uit zijn bezorgdheid over het groeiende isolement van waaruit jongeren zich ontwikkelen tot volwassenen. Met MASCOTTE geeft hij een niet mis te verstane waarschuwing over de rol die consumentisme, sociale media, pornografie, mannelijke dominantie en geweld in het leven van jongeren zijn gaan spelen. Van Heugten werkte voor het scenario opnieuw samen met Gustaaf Peek. De film gaat in wereldpremière tijdens het Slamdance Film Festival in Salt Lake City, de tegenhanger van het Sundance Film Festival.

Remy van Heugten, Nederland, 2021, 100 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Liam Jeans, Maartje Remmers, Frederike van Oordt, Leopold Witte, Mouad Nineb, Geert Van Rampelberg.