Play

Mary Queen of Scots

Biopic over Mary Stuart en Koningin Elisabeth I, politieke rivalen in de strijd om de troon in het Groot-Brittannië in de zestiende eeuw.

Tijden & Tickets

Een harde strijd, want het is de vraag of er genoeg plaats is voor twee koninginnen op het Britse eiland. Een korte historische schets: de charismatische (en katholieke) Mary Stuart – op haar zestiende al koningin van Frankrijk, op haar achttiende weduwe – keert in 1561 terug naar haar geboorteland Schotland. Ze eist de troon op, maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want Schotland valt onder de heerschappij van haar nichtje, de protestantse koningin Elizabeth I. Wat volgt is een politiek schaakspel en een bloedige strijd. Allengs wordt duidelijk dat de twee rivaliserende nichtjes meer gemeen hebben dan ze willen toegeven. Beiden bevinden zich op eenzame hoogte als vrouwen aan de macht in een mannenwereld, omringd door een vijandige hofhouding. De parallellen met de huidige tijd liggen voor het oprapen.

Theatermaker Josie Rourke maakt haar filmdebuut met deze fijnzinnige adaptatie van John Guys biografie QUEEN OF SCOTS: THE TRUE LIFE OF MARY STUART, die nieuwe feiten over dit bekend veronderstelde verhaal naar boven wist te halen. De koninginnen worden voortreffelijk vertolkt door Saoirse Ronan en Margot Robbie. (ej)

Josie Rourke, VK, 2018, 124 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant, Guy Pearce.