Maria Montessori - Engels ondertiteld

Biopic over Maria Montessori, een indrukwekkende vrouw die haar tijd ver vooruit was en streed voor een nieuwe onderwijsmethode. Met een hoofdrol voor Jasmine Trinca (La Meglio Gioventù).

Tijden & Tickets

Lili d'Alengy is onaangenaam verrast door het onverwachte bezoek van haar broer en diens boodschap dat hun moeder is overleden. Het is echter niet zozeer de dood die haar raakt als het feit dat ze nu zelf voor haar verstandelijk gehandicapte dochter Tina moet zorgen. Dus reist ze naar Rome, waar Maria Montessori en Giuseppe Montesano een instituut leiden voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Centraal staat dat de kinderen liefdevol worden begeleid met gerichte ondersteuning. Dit concept blijkt succesvol, waarmee het wantrouwen jegens Maria Montessori aanzwelt. Aan het begin van de twintigste eeuw is wetenschap immers een mannenzaak.

De film is veel meer een ode aan de theorie achter haar lesmethode dan een waarheidsgetrouw portret van Maria Montessori zelf. Het levert een prachtig gemaakt historisch drama op, evenals een inspirerend verhaal. (ms)

Léa Todorov, Frankrijk, Italië, 2023, 100 min. Italiaans & Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Leïla Bekhti, Jasmine Trinca, Rafaëlle Sonneville-Caby, Raffaele Esposito, Laure Borelli.