Play

Manta Ray - Engels ondertiteld

Thaise film vol symboliek over een visser en een gewonde man die hij redt aan de kust. Het ogenschijnlijk eenvoudige verhaal laat veel over aan de interpretatie van de kijker.

Tijden & Tickets

MANTA RAY is opgedragen aan de Rohingya, lezen we in de begintitels. Dit staat momenteel bekend als het meest vervolgde volk ter wereld. Met name in Myanmar vindt een regelrechte genocide plaats; honderdduizenden Rohingya’s zijn er gevlucht naar vooral Bangladesh. Vermoedelijk is ook de gewonde en geredde man in deze film een Rohingya, maar nergens wordt dat expliciet. Hij spreekt namelijk geen woord. Als de visser hem vindt, neemt hij hem mee naar huis, verzorgt hij hem en noemt hij hem Thongchai, naar een Thaise popster. De twee worden vrienden. Als de visser plotseling verdwijnt op zee en zijn ex-vrouw ten tonele verschijnt, neemt Thongchai gaandeweg het leven van de visser over en leeft hij met de vrouw verder als echtpaar.
MANTA RAY heeft een vrij minimalistisch plot en bevat veel mysterieuze scènes met magische elementen. Het lijkt te gaan om identiteit en het belang c.q. de betrekkelijkheid daarvan, maar de kijker kan er ook een ander verhaal bij maken. Wie daar geen bezwaar tegen heeft, zal genieten van deze cinematografische parel, die tijdens het filmfestival in Venetië werd onderscheiden met de prijs voor Beste Film in het programma-onderdeel Orrizonti. (jc)

Phuttiphong Aroonpheng, Thailand, Frankrijk, China, 2018, 105 min. Thai gesproken, Engels ondertiteld. Met Aphisit Hama, Wanlop Rungkumjad, Rasmee Wayrana.