Play

Mank

Biografisch zwart-witdrama van regisseur David Fincher (Gone Girl, Fight Club) over Herman J. Mankiewicz, de scriptschrijver van Orson Welles' legendarische film Citizen Kane.

Tijden & Tickets

De film dankt zijn titel aan de bijnaam van Mankiewicz: Mank. De scherpzinnige schrijver is een groot succes in het Hollywood van de jaren dertig, maar kampt met een ernstig drankprobleem. Mankiewicz krijgt van Orson Welles de opdracht om het script voor CITIZEN KANE op papier te zetten, maar het schrijfproces wordt een grote worsteling. Hij moet tijdens het schrijven namelijk nuchter blijven en de samenwerking met Welles verloopt moeizaam.

De Amerikaanse regisseur David Fincher maakt met MANK zijn langverwachte comeback na zijn laatste film GONE GIRL (2014). Voor Fincher is MANK een zeer persoonlijk project; het scenario werd in de jaren negentig geschreven voor Finchers vader. De regisseur moest lange tijd wachten tot zijn filmproject van de grond kwam, voornamelijk omdat hij erop aandrong in zwart-wit te gaan filmen naar analogie met CITIZEN KANE. De ranch waar Mankiewicz destijds het script voor CITIZEN KANE schreef, werd als opnamelocatie gebruikt. De regisseur heeft voor de film een indrukwekkende sterrencast bij elkaar gebracht, met Gary Oldman in de rol van Mank.

David Fincher, VS, 2020, 131 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Gary Oldman, Lily Collins, Tuppence Middleton, Amanda Seyfried, Tom Burke.
Doorlezer

CITIZEN KANE wordt door veel filmcritici als beste film aller tijden beschouwd, maar flopte destijds. De invloedrijke mediamagnaat William Randolph Hearst herkende zichzelf in het onsympathieke hoofdpersonage en deed er alles aan om te voorkomen dat de film een succes werd. Mede door deze boycot werd CITIZEN KANE in eerste instantie beschouwd als een flop. De meeste niet aan Hearst verbonden kranten vonden CITIZEN KANE echter een meesterwerk. Ook de Academy beloonde de film, met negen Oscarnominaties. De film kreeg uiteindelijk slechts één Oscar, voor beste scenario, uitgereikt aan Welles en Mankiewicz.

Mank Ps 1 Jpg Sd Low 10638 1604052605