Play

Mamma Roma

Klassieker van Pasolini met Anna Magnani als ex-prostituee die haar zoon nooit heeft verteld over haar verleden. Wanneer haar oude pooier opduikt, komt haar geheim in gevaar.

Tijden & Tickets

Net zoals de meeste ouders, wil ook Mamma Roma dat haar zoon het beter krijgt dan zijzelf. De prostituee besluit daarom te stoppen met haar beroep en haar leven drastisch om te gooien. Ze koopt een groentestalletje, haalt haar zoon op van het platteland waar ze hem al die tijd ondergebracht had, en is vast besloten hem een goede toekomst te bieden. Haar verleden zal daarvoor wel volledig geheim moeten blijven. Haar droom van een respectabel leven wordt echter al snel de grond in geboord. Haar zoon komt via verkeerde vrienden op het criminele pad en begint bovendien een relatie met ‘het sletje van de buurt’. Vervolgens duikt ook nog Mamma Roma’s vroegere pooier Carmine op.

De tweede speelfilm van Pasolini sluit nauw aan bij de stijl van de Italiaanse neorealistische cinema (zoals Rossellini’s ROMA, CITTÀ APERTA). Middelpunt in dit relaas over geluk en noodlot is de magistrale Anna Magnani. Lumière vertoont de digitaal gerestaureerde versie van de film.

Pier Paolo Pasolini, Italië, 1962, 106 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Anna Magnani, Ettore Garofolo, Franco Citti, Silvana Corsini.
Mamma Roma ps 1 jpg sd low 62de4dfe095ec