Play

Lunana, A Yak in the Classroom - Engels ondertiteld

Feelgoodfilm over een jonge leraar uit Bhutan die zichzelf tegenkomt als hij naar een school in een afgelegen en primitief bergdorpje in de Himalaya wordt gestuurd.

Tijden & Tickets

Een jaar voordat zijn vijfjarige contract bij de regering afloopt, moet de twintiger Ugyen les gaan geven aan een paar dorpskinderen. Daardoor zou hij wel een visum voor Australië kunnen krijgen en zijn droom kunnen waarmaken in de muziek. Hij vertrekt met frisse tegenzin voor de achtdaagse tocht naar de Himalaya. Pas als zijn koptelefoon het begeeft, krijgt hij oog voor zijn sympathieke begeleiders en de schitterende omgeving. De verheugde dorpsbewoners lopen hem een flink eind tegemoet om hem te verwelkomen. Een leraar raakt de toekomst aan, zegt het dorpshoofd, en zo kunnen de kinderen misschien een ander leven krijgen dan herder te zijn of verzamelaar van geneeskrachtige kruiden. Bij het zien van het barre, spartaanse dorpsleven wil Ugyen meteen rechtsomkeer maken, maar dat lukt niet. Geholpen door de fantastische, leergierige kinderen, de alom aanwezige muziek, een ontluikende liefde en de prachtige bergen, begint Ugyen langzaam iets te begrijpen van de essentie van het leven.

Dit hartverwarmende, trage en zelfverzekerde debuut wordt nooit prekerig, maar laat met fijnzinnige humor en adembenemende beelden zien waarom persoonlijk welzijn in Bhutan zo hoog in het vaandel staat. (av)

Pawo Choyning, Bhutan, 2019, 110 min. Dzongkha & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Sherab Dorji, Kunzang Wangdi, Pem Zam, Kelden Lhamo Gurung.