Play

Los Delincuentes

De Argentijnse Oscarinzending is een niet in een genre te vatten film vol verrassende plotwendingen over een man die met een bankoverval aan zijn saaie leven tracht te ontsnappen. Maar biedt geld wel de garantie van vrijheid?

Laatste kans
Tijden & Tickets

Aan de basis van de overval ligt een simpele rekensom. Als bankmanager Morán even veel geld steelt als hij de rest van zijn leven zou verdienen, en daarvoor 3½ jaar in de gevangenis moet doorbrengen, kan hij daarna tot zijn dood genieten van ultieme vrijheid. Dus loopt hij aan het eind van een werkdag, vastgelegd op camera, met een grote som geld de bank uit. ’s Avonds treft hij collega Román met wie hij een afspraak maakt. Román zal het geld bewaren; na het uitzitten van de gevangenisstraf zullen de twee het verdelen. Als Román het geld moet verplaatsen naar een plek op het platteland, begint ook zijn zoektocht naar vrijheid.

LOS DELINCUENTES is een wonderlijke film die met een lengte van ruim drie uur om enig geduld vraagt. Het verhaal ontvouwt zich als de bekende Russische poppetjes. Als je er eentje opent, komt er weer een andere tevoorschijn, enzovoort. Zo meandert de film op een manier die perfect past bij de thematiek: als je je vrijheid op een onconventionele manier kunt nastreven, kun je ook het verhaal daarover anders vertellen dan anders. Dit rijke pleidooi voor het doorbreken van de dagelijkse sleur werd verkozen tot beste film tijdens Film Fest Gent 2023. (jc)

Rodrigo Moreno, Argentinië, Brazilië, Luxemburg, Chili, 2023, 189 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Daniel Elías, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino, Germán De Silva.