Los Colonos

Ruige Chileense western over drie mannen die op een bloedige missie worden gestuurd om een uitgestrekt stuk land te zuiveren van de inheemse bevolking. Een film over de pijnlijke geboorte van Chili. Bekroond in Cannes.

Tijden & Tickets

Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in – een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids van gemengd ras – om samen op expeditie te gaan en de grenzen van zijn land af te bakenen: een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan zou een nieuwe handelsroute openen. Onderlinge spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis, het verdrijven en vermoorden van de ‘indígenas’ (de inheemse bevolking), naar boven komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat naar een gewelddadige klopjacht.

LOS COLONOS is een ruige western, gesitueerd in het adembenemende landschap van Patagonië, die een blik werpt op Chili’s koloniale verleden en de genocide van de inheemse bevolking. Regisseur Felipe Gálvez Haberle schetst in zijn speelfilmdebuut de ontstaansgeschiedenis van zijn geboorteland; een geschiedenis die nog steeds zijn sporen nalaat in het huidige Chili. De film ging in première tijdens het filmfestival in Cannes en werd bekroond met de FIPRESCI prijs (een prijs van een panel van internationale filmcritici) voor de beste film in het programma-onderdeel Un Certain Regard. Het is tevens de Chileense Oscarinzending.

Felipe Gálvez Haberle, Chili, Argentinië, Frankrijk, VK, Duitsland, Zweden, Denemarken, Taiwan, 2023, 97 min. Spaans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alfredo Castro, Mark Stanley, Benjamin Westfall, Camilo Arancibia..