Play

Look What You Made Me Do - Engels ondertiteld

Confronterende documentaire van bekroond regisseur Coco Schrijber over drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden – door zelf moordenaar te worden.

Tijden & Tickets

“Toen ik mijn moeder vertelde dat een jongen me had geslagen op het schoolplein, zei ze: ‘Dat is omdat hij je leuk vindt’.” Met die tekst, in zwarte letters op een felrood scherm, opent dit exposé over vrouwenmoord. De film toont drie vrouwen die een gewelddadige relatie overleefden – door zelf moordenaar te worden. De Finse Laura, de Nederlandse Rachel en de Italiaanse Rosalba vertellen hoe, maar vooral ook waarom zij hun partners ombrachten. De een spreekt eloquent, de ander met horten en stoten, maar alle drie zijn ze openhartig.

Regisseur Coco Schrijber houdt zich verre van sensationalisme en plaatst de verhalen van deze vrouwen in een groter perspectief. “Elk jaar worden wereldwijd ruim 30.000 vrouwen door hun partners vermoord”, lezen willekeurige mannen op straat van een briefje – ze reageren verbaasd, geschokt, gelaten of onverschillig. Het betoog voert langs een schoonmaker van plaatsen delict en het zeventiende-eeuwse schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes’ van Artemisia Gentileschi. En de anonieme vrouw in het rood, die probeert te overleven in een gewelddadige relatie – wordt zij ook een dader? Is er een andere uitweg? (bron: IDFA)

Coco Schrijber, Nederland, 2022, 83 min. Engels, Italiaans, Nederlands & Fins gesproken, Engels ondertiteld.