Play

Lola

Inventieve lowbudget-sciencefictionfilm over twee zussen die met een zelfgebouwde machine de loop van de Tweede Wereldoorlog beïnvloeden.

Tijden & Tickets

De debuutfilm van Andrew Legge – Ierlands best bewaarde filmgeheim – is gesitueerd in Londen, in 1941. De stad lijdt onder de ‘Blitzkrieg’-bombardementen van Hitlers leger. Thomasina (Thom) en Martha (Mars) maken zich zorgen: wat als de nazi’s winnen? De twee getalenteerde zussen bouwen een machine waarmee ze radio- en tv-uitzendingen uit de toekomst kunnen ontvangen. Ze noemen de tijdreismachine ‘Lola’. Al gauw dansen David Bowie, de Stones, de Kinks en allerhande punkgroepen over het scherm. De zussen dansen mee op revolutionaire muziek die nog gemaakt moet worden, een anachronistisch feest in oorlogstijd. Maar Lola kan meer, Thom en Mars geven de machine opdracht informatie uit de toekomst te onderscheppen om de Britse inlichtingendienst te helpen. Het blijkt een succes, de geallieerden raken aan de winnende hand – totdat Thom een fatale fout maakt en de toekomst een nachtmerrie wordt.

Het razend inventieve debuut van Andrew Legge is zowel een speelse tijdreis en ode aan de popmuziek, als een bespiegeling over ‘what if’-geschiedschrijving, de manipulatieve macht van massamedia en het verlangen verleden en toekomst om te buigen naar eigen inzicht, ten goede of ten kwade.

Andrew Legge, Ierland, VK, 2022, 80 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Stefanie Martini, Emma Appleton, Hugh O’Conor, Rory Fleck Byrne, Aaron Monaghan..