Play

Little Joe

Thrillerachtige bespiegeling van Jessica Hausner over een antidepressivumplant met onverwachte bijwerkingen. Bekroond met de prijs voor beste actrice (Emily Beecham) in Cannes.

Tijden & Tickets

In een nabije toekomst ontwikkelt bio-ingenieur en gescheiden moeder Alice in het laboratorium van een commercieel bedrijf een bijzondere plant. De rode fallusachtige kamerplant produceert stuifmeel dat mensen gelukkig zou maken. Voorwaarde is wel dat deze haar goed verzorgen. Alice vernoemt de plant Little Joe, naar haar zoontje Joe. Ze neemt ook, tegen alle regels in, een exemplaar mee naar huis, waar Joe zich over de plant ontfermt. Al snel bespeurt Alice in haar omgeving veranderingen, met name in het gedrag van achtereenvolgens een hond, een collega en haar eigen zoontje. Is de plant werkelijk een brenger van geluk?
Hausner filmt – zoals ook in de films van haar leermeester Haneke – het verhaal in de stijl die we van Oostenrijkse cineasten zo goed kennen: afstandelijk, zeer strak en kil. Daarmee zet ze een sinistere sfeer neer, die bij vlagen aan Hitchcock doet denken. Tegelijkertijd laat ze de kijker met vragen achter. Is dit een maatschappijkritische film over de obsessie met geluk, een aanklacht tegen genetische manipulatie of een parabel over het moederschap? Misschien wel alle drie. Oordeel vooral zelf. (jc)

Jessica Hausner, VK, Oostenrijk, Duitsland, 2019, 106 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met E​mily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor, Phénix Brossard.